حس خوب ساخت با مستروال‌پست

نکات تکمیلی اجرای میلگرد بستر و تسمه دوخت (بست تخت)

چهارشنبه، ۱۵ شهریور ۱۴۰۲

نکات تکمیلی اجرای میلگرد بستر (برای بلوک سیمانی) و بست تخت یا تسمه دوخت (برای بلوک هبلکس و AAC) طبق پیوست ششم آیین‌نامه استاندارد 2800 و نشریه 819 مرکز تحقیقات مسکن

حتماً از میلگرد بستر برای تسلیح دیوار استفاده شود. المان میلگرد بستر حتماً باید برای دیوارها استفاده شود و دارای الزامات و موارد مربوط به خود است. در اجرای میلگرد بستر باید مواردی در نظر گرفته شود، با توجه به قطر میلگرد بستر و ضخامت دیوار تعداد رج‌هایی که باید از داخل آن‌ها، این المان بگذرد متفاوت است، فاصله قائم میلگرد بستر میان دو رج دیوار که از داخل آن‌ها رد می‌شود 40 سانتی‌متر و حداکثر 1 متر است و با توجه به آنچه در آیین‌نامه‌ها آمده نباید از این مقدار تجاوز کند. برخلاف اجزای سازه‌ای هرچه ارتفاع ساختمان بالاتر رود، دیوارهای غیرسازه‌ای در طبقات بالاتر، بیشتر در معرض نیروهای خارجی قرار دارند و دلیل آن جداسازی ایجادشده می‌باشد. به همین دلیل فاصله رج‌های میلگرد بستر کارشده در داخل دیوار، در طبقه‌های بالا باید کمتر باشد. این نکته یک مثال برای فهم بهتر این موضوع بود و قابل‌تعمیم به همه پروژه‌ها نیست بلکه هر پروژه‌ای نیاز دارد تا به‌صورت جداگانه با در نظر گرفتن مقادیری مانند ضریب زلزله، میزان فشار خارج از صفحه، میزان بار مرده ساختمان و … محاسبه گردد.

اگر دیوار هبلکس باشد چه تفاوتی در اجرای والپست داریم؟ در دیوار بلوک AAC و یا هبلکس نیز مشابه بلوک سیمانی والپست اجرا می‌گردد با این تفاوت که به جای میلگرد بستر باید حتماً از تسمه دوخت (بست تخت) استفاده شود. دیوارهای هبلکس دارای مزیت‌هایی است که استفاده از آن می‌تواند مفید باشد. برای مثال استفاده از چسب به‌جای ملات بین ردیف‌ها سبب می‌شود تا از ایجاد تونل‌های حرارتی در داخل دیوار جلوگیری شود. دیوارهای هبلکسی یک عایق حرارتی و صوتی بسیار خوب هستند. اما دارای نکاتی منفی نیز می‌باشند، برای مثال نرخ جذب آب در آن‌ها بالاست و گاهی سبب ایجاد ترک‌خوردگی‌هایی بر روی آن می‌شود. اما در کل استفاده از آن توصیه می‌شود. در اجرای این دیوارها حتماً باید عمل تسلیح دیوار توسط تسمه دوخت انجام شود و در زمان اجرا باید فاصله از سقف رعایت و آن را با مواد تراکم‌پذیر پر کرد.

در کجا ملزم به استفاده از وادار میانی و وادار افقی (کلاف افقی) هستیم؟

اگر طول دیوار آزاد بیشتر از 4 متر باشد، باید از وادار میانی H استفاده کنیم و همچنین اگر ارتفاع دیوار بیشتر از 3.5 متر باشد، باید از وادار افقی H استفاده کنیم. وادار میانی باید با رعایت یک‌فاصله 1 متری از ستون در هر دو طرف اجرا گردد، این فاصله اصطلاحاً ناحیه حفاظت‌شده دیوار (مفصل پلاستیک) نامیده می‌شود. طبق آیین‌نامه به‌هیچ‌وجه نباید این فاصله از 1 متر کمتر باشد. در دیوارهای داخلی نوع اتصال وادار میانی به سقف باید کشویی باشد تا امکان حرکت آزاد دیوار به‌موازات قاب فراهم گردد. در صورت وجود بازشو در دیوارهای داخلی آیین‌نامه این اجازه را به ما می‌دهد که از وادارهای میانی استفاده نکرده و از وادارهال انتهایی U استفاده ه کرد و نوع اتصال وادار انتهایی به سقف مانند وادار میانی باید کشویی باشد. مطابق با آیین‌نامه بازشوها شامل درها و پنجره‌ها می‌شود و رفتار آیین‌نامه با هر دو یکسان است.